Ma bucur din plin de primavara zilele acestea! Si toata vremea asta frumoasa m-a impulsionat sa imi reiau bunele obiceiuri de a ma duce la piata de vineri dupa o pauza de vreo trei luni! Cat mi-a lipsit… Hmmm, nu mi-am dat seama decat acum cand am reinceput sa merg iar.
Vinerea trecuta am venit cu o lada plina de legume care mai de care mai imbietoare si mai colorate. Unii dintre voi probabil ati vazut pe Facebook ca am gatit pentru prima data bok choy, o leguma asiatica asemanatoare cu varza si cu un aport de calciu foarte mare. Am pregatit-o alaturi de brocoli cu ulei de susan, sos de soia si ghimbir si a iesit o minunatie (printre altele, sunt mare fan mancare asiatica si gusturi picante 😀 ). Si sper ca macar o data pe saptamana, din ceea ce cumpar de la piata, sa incerc retete noi cu legume, retete sanatoase care sa ma atraga si sa imi faca chef de mancat sanatos. Dupa iarna care a trecut organisuml parca isi cere portia de verdeturi si vegetale.
Alte drumuri zilele acestea, le-am mai facut pe la laboratorul meu prefetat de fotografie din Bruxelles. Am facut print-uri mari pentru o expozitie cu scop caritabil la care voi participa in weekend-ul acesta si care imi da ceva emotii! Sper sa iasa bine 🙂
Ce mi-a mai adus primavara? Pofta de pictat! Mi-am reluat un obicei de care uitasem de ceva vreme, uitasem cat ma poate relaxa foaia goala, pensula si cateva culori… fac bine la spirit! Le-am regasit in cutia de pe dulap, asa cum le lasasem ultima data, tacute si rabdatoare cu incercarile mele.
Voi cum va bucurati de primavara asta? Poate incercand o reteta noua? 😉
Desertul de astazi este proaspat si dietetic… nu stiu daca asta cautati, dar eu sunt intr-o pasa de “lejeritate de primavara” zilele acestea! Este un desert pe care l-am mancat de cate ori am fost prin Franta tocmai din acest motiv: este usor (si de pregatit!). Aduce usor cu budinca de vanilie pe care o cunoastem noi (de fapt, este un custard sau creme patissiere, cum ii spun francezii), dar are si ceva branza dulce si sos de fructe.
Timp de preparare: 30min + 2h la frigider
Numar de portii: 4
- 200gr ricotta proaspata
- 100gr marmelada de portocale
- 100gr frisca lichida dulce
- 100gr zahar
- 15gr gelatina pudra (sau echivalent, agar-agar)
- 200ml lapte
- 3 galbenusuri
- 1 lingura extract de vanilie
Pentru siropul cu kumquat
- 300gr kumquat bio (coaja netratata)
- 200gr zahar
Instructiuni
- Se fierbe laptele. Se bat galbenusurile cu zaharul.
- Se rastoarna laptele peste galbenusuri si se da totul pe foc mic, amestecand continuu pana ce compozitia se ingroasa si incepe sa imbrace lingura. Se trece vasul intr-un castron cu apa foarte rece pentru a opri procesul de fierbere.
- Se inmoaie gelatina in 4 linguri de apa si se lasa 1 minut pentru a se umfla. Se amesteca pana la dizolvare in compozitia cu oua care nu trebuie sa fie fierbinte ci doar calda.
- Marmelada de portocale se mixeaza bine la blender pana capata o consistenta fina. Se amesteca cu ricotta si extractul de vanilie si se adauga peste compozitia de oua.
- Se bate frisca si, in momentul in care restul compozitiei este complet racit, se adauga, amestecand foarte usor pana se incorporeaza. Se rastoarna compozitia in 4 forme cu inaltimea de 6cm si diametrul de 4cm si se dau la frigider.
- Kumquat-ul se spala si se taie felii rotunde, se amesteca cu zaharul si se trece totul pe foc mic pana ce siropul incepe sa se lege, in jur de 15-20 minute.
- Se rastoarna formele pe farfurii si se serveste bavarois-ul cu felii de kumquat deasupra.
Tips: In loc de gelatina se poate folosi agar-agar. Pentru 500-600ml lichid sunt necesare 4g de pudra. Fructele de kumquat pot fi si ele inlocuite cu felii fine de portocala taiate in sferturi.