Relatia mea cu anghinarea este una foarte speciala! A fost dragoste la prima vedere: si la gust si la forma; insa cand a venit vorba de gatit, mereu am dat-o in bara. Ba am cumparat-o prea batrana si plina de pufi in interior, ba mi-a iesit amara, ba prea atoasa, ba nu mi-a placut cum iese fiarta… Tot timpul am avut cate un incident cu ea si aproape ca ma hotarasem sa raman pe varianta de conserva din supermarket.
Insa acum cateva saptamani, am vazut ca piata este iar plina; pesemne ca incepe sezonul ei mi-am spus, asa ca iar am cumparat cateva legaturi si am incercat alta reteta: sotata la tigaie cu usturoi si lamaie. In sfarsit: mi-a iesit delicioasa! Cred ca am cumparat-o tanara si asta s-a vazut: curatare cu usurinta, timp de pregatire relativ scurt, gust dulceag, intr-un cuvant, excelenta!
Am pus-o intr-o salata de quinoa si alte vegetale de pe piata, dar cred ca merge combinata cu ce va place voua mai mult. Mie imi place la nebunie pe o felie de paine facuta de mine, in chip de sandvis. Si ma gandesc acum ca tot tin post sa fac din ea o pasta de intins pe paine… hmmm.
Sincer, nu stiu cum au trecut martie si aprilie, mai ca nu le-am simtit. Am tot avut mult de munca pentru scoala, chiar si weekend-urile tot asta am facut: practica + ceva workshopuri. Numai zilele de vineri au ramas dedicate rasfatului de la piata. Am pe lista un tort excelent cu fulgi de cocos pregatit pentru masa de Paste, pe care l-am trimis catre Good Food si pe care sper sa il postez si aici cat de curand. Atat de tare mi-a placut ca il voi repeta pentru masa de duminica!
- 1 pahar de quinoa multicolora
- 4 capatani de anghinare mari
- 2 rosii mari sau mai multe rosii cherry
- 3-4 linguri de ulei de masline
- 2-3 catei de usturoi
- 1 legatura ceapa verde
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingura de otet balsamic
- 1 lingurita de miere
- sucul de la 1 lamaie
- sare
- piper
- Se fierbe quinoa timp de 15 minute in apa cu sare. Odata racita, se clateste in apa rece si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
- Se stoarece sucul de lamaie si se imparte in doua.
- Se curata bine anghinarea de frunzele groase, atoase exterioare, pana se ajunge la partea cruda din interior. Se inlatura cam 2 treimi din volumul ei pentru a obtine partea cruda! Se taie in jumatati sau sferturi in functie de cat de mare este. Atentie: pateaza degetele!
- Se incing 2-3 linguri de ulei intr-o tigaie. Se caleste anghinarea impreuna cu cateii de usturoi maruntiti si jumatate din zeama de lamaie. Se asezoneaza cu sare si piper. Cand lichidul din tigaie s-a evaporat, se adauga cate putina apa pana in momentul in care anghinarea pare fiarta / devine moale. Se lasa la racit.
- Se spala si se toaca rosiile, ceapa si patrunjelul.
- Se pregateste o vinegreta din: uleiul de masline, restul de suc de lamaie, otetul balsamic, mierea, sarea si piperul.
- Se amesteca cu furculita quinoa, se adauga rosiile, ceapa verde, anghinarea, patrunjelul tocat si vinegreta cu lamaie.
Fotografii superbe, dupa cum ne-ai obisnuit! E o adevarata delectare sa iti citesc postarile 🙂 Felicitari!
Multumesc mult, Anca! Sincer, pentru mine aprecierile voastre sunt cea mai mare multumire 🙂 Dupa un timp in care am facut acelasi lucru mai mereu, nu mi se mai par deosebite …