Reteta este de acum doi ani, cred… De fapt, nici nu mai stiu cand am fotografiat-o. Stiu doar ca a fost pentru revista Inei Todoran, Pasi spre Eden. Si cum la vremea respectiva nu mi-am gasit timp sa o postez, acum in plina iarna iata-ma cu o reteta cu… capsuni! Si nu va fi singura, mai am o serie de retete ce folosesc ingrediente de vara si stau la coada sa vada lumina blog-ului. Dar sa le luam pe rand – azi capsuni, saptamana viitoare poate cirese?
Chiar daca asa stau lucrurile, noi stim foarte bine ca in general in retetele cu fructe, acestea se pot inlocui relativ usor cu orice alte fructe de sezon, asa ca feel free sa dati drumul la imaginatie culinara!
Blancmanger cu rubarba
- 500ml frisca lichida de soia
- 150gr zahar brun nerafinat / muscovado
- 150gr migdale macinate
- 4-5 linguri de zahar brun nerafinat
- 2 lingurite si jumatate de agar-agar
- 1 lingurita esenta de migdale
- 2 tije mari de rubarba
- Se amesteca migdalele macinate si frisca lichida incalzita si se lasa la infuzat 4-6 ore.
- Printr-o sita foarte fina (sau un tifon) se strecoara lichidul.
- Peste acesta se adauga zaharul si se pune la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga agar-agar-ul si se mai fierbe 3 minute amestecand in continuu.
- Dupa ce amestecul se raceste, se adauga esenţa de migdale. Se pune in 4 cesti sau castronele si se lasa la rece 4-5 ore inainte de servire.
- Rubarba se spala si se taie bucaţi. Se pune intr-o tigaie impreuna cu zaharul, se acopera si se lasa sa fiarba incet 10 minute. Se aseaza bucaţi de rubarba deasupra canilor cu blancmanger (sau blanc-manger sau blancmange).
Crumble cu rubarba si capsuni
- 700gr rubarba
- 300gr capsuni
- 100gr zahar muscovado
- 110gr faina integrala
- 55gr cocos ras
- 50gr fulgi de ovaz
- 1 varf de sare
- 90gr ulei
- Se spala rubarba si se taie bucati mici. Se spala capsunile si se taie in jumatati.
- Se aseaza intr-un vas termorezistent si se presara cele 100gr de zahar.
- In vasul de la robot se amesteca faina integrala, zaharul, cocosul, fulgii de ovaz, sarea si uleiul. Se pulseaza de cateva ori pana ce amestecul capata o textura nisipoasa.
- Se presara deasupra fructelor si se coace in cuptorul incins la 180 grade timp de 40 minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
BONUS: Limonada acrisoara cu rubarba
- 500gr rubarba
- 300gr zahar
- 300gr apa
- Se fierbe totul pe foc timp de 10 minute.
- Se lasa rubarba sa se scurga printr-o sita foarte fina / tifon fara a amesteca (se pastreaza pulpa pentru o viitoare tarta).
- Siropul rezultat se dilueaza astfel: 1 parte sirop la cinci parti apa, la care se adauga si o lingura de suc de lamaie.
- Se pastreaza la frigider o saptamana.
Mmmmm ce rețete fine! Știu că ți-am mai zis asta, însă prefer să mă repet și să-ți mai zic o dată că blogul tău e o adevărată artă!
Multumesc, Andreea. Mi-ar places sa pregatim candva ceva impreuna… 🙂