Brioche feuilletée

brioche-feuilletée-01

Decembrie este cea mai potrivita luna pentru copt! As baga orice in cuptor cand stau in casa si afara ploua (in Belgia rar am noroc de zapada… mai mult ploua) si nu pare a se opri in scurt timp.

brioche-feuilletée-02

Cand se lumineaza de ziua la 9 dimineata si la 3:30pm incepe sa se intunece, parca nimic nu se compara cu un miros de ceva bun copt in cuptor si cu sentimentul de hibernare. Si ce este culmea este ca in general in decembrie nu ma simt deloc vinovata ca stau mai mult in casa, ca nu fac nimic si ca ma ocup doar de treburi bucataricesti; este un sentiment asa de placut… In curand va fi Craciunul si m-am gandit cu aceasta ocazie sa incerc sa fac altceva decat clasicul cozonac. Nu ma intelegeti gresit, imi place cozonacul, imi place tot ce este coca, dar parca cateodata mai simti nevoia sa mai variezi putin.

brioche-feuilletée-03

brioche-feuilletée-04

De aceea am ales sa incerc anul acesta o reteta de brioche feuilletée. Cumparasem mai demult de la o patiserie de pa langa mine si mi-a placut cum se combina un aluat de cozonac (brioche, cum ii spun francofonii) iar o textura de croissant se topeste practic in gura. Eu l-am mancat atunci fara nici o umplutura, dar in reteta testata de mine este prevazuta una de alune. Reteta am luat-o dintr-o carte a lui Jeffrey Hamelman si i-am adus niste modificari: in primul rand, am redus putin (mai mult) cantitatea de unt pentru ca oricat imi place, nu vreau sa exagerez; apoi am schimbat compozitia umpluturii, in care am pus nuca si portocala confiata macinata marunt.

brioche-feuilletée-05

De ce imi mai place acesta briosa? Pentru ca o incep azi si o termin maine, adica o las peste noapte in frigider si nu stau toata ziua sa ma ocup de ea… Pentru cei comozi ca mine, asta e mare lucru si apreciez mult retetele de genul acesta. Si iarasi imi mai place pentru ca nu imi bat capul cu faptul ca trebuie sa fie cald in casa, sa nu dea inapoi aluatul. Din contra, aluatul de briosa se lucreaza la rece si nu va faceti griji, nu a fost o singura data sa nu imi creasca acest aluat. E pur si simplu magic: oricat unt are in el si oricat de rece este in jur, el tot creste si se umfla!

brioche-feuilletée-06

brioche-feuilletée-07

Daca vreti sa aveti o briosa simpla, fara consistenta de croissant, va puteti opri inainte de impachetarile cu unt. Aluatul pe care il scoateti de la frigider il umpleti cu nuca, il lasati la crescut si la copt cu el! Este foarte buna si aceasta varianta, eu am facut-o de mai multe ori si am fost incantata.

brioche-feuilletée-08

brioche-feuilletée-09

De asemenea, daca vreti sa puneti in loc de unt crema de vanilie si stafide, se poate foarte simplu inlocuind nuca cu o creme patissiere si un pumn de stafide. De fapt, in forma aceasta am incercat eu prima data brioche feuilletée si am postat-o pe Facebook si in urma comentariilor m-am decis sa pun reteta si aici pe blog.

brioche-feuilletée-10

brioche-feuilletée-11

Poate va intrebati ce este cu restul imaginilor pe care le-am alaturat acestui post. Ei bine, chiar daca va spuneam mai sus ca in Bruxelles nu ninge decat foarte rar, anul acesta am avut totusi parte de un wekeend cu ninsoare in Ardeni. Am fost sa vizitam un mic si frumos orasel din Germania, Monschau, ascuns in inima Ardenilor, care mie mi-a amintit putin de Sinaia noastra.

brioche-feuilletée-12

brioche-feuilletée-13

Si pe drum bineinteles ca a inceput sa ninga, din ce in ce mai tare (majoritatea pozelor le-am facut din mersul masinii fiindca ne era teama ca ramanem inzapeziti; nici nu am oprit sa ne bucuram de peisaj), asa incat noi, echipati cu cauciucuri de vara, am hotarat sa petrecem noaptea in Malmedy in Ardeni.

brioche-feuilletée-14

brioche-feuilletée-15

Si bine am facut caci din intamplare, am gasit un loc extrem de frumos in care ne-am cazat La Maison Geron, probabil o fosta maison de maître transformata in bed&breakfast, unde totul a fost de poveste. Pe langa ninsoarea de afara, am avut parte de un decor minunat si de un mic dejun regesc!

brioche-feuilletée-16

brioche-feuilletée-18

brioche-feuilletée-17

Reteta adaptata dupa Jeffrey Hamelman

Ingrediente pentru o briosa babana, sau doua mai mici.

Se vor folosi in prima zi

  • 450gr faina
  • 150gr unt rece
  • 50gr zahar
  • 7gr drojdie uscata
  • 40ml lapte foarte rece
  • 4 oua reci
  • 1 lingurita sare
  • esenta de vanilie

Se vor folosi in a doua zi

  • 150gr nuca macinata
  • 150gr zahar
  • 150gr apa
  • 120gr unt rece
  • 75gr coaja de portocala confiata
  • 50ml Cointreau sau alt lichior de portocala
  • esenta de vanilie

Ziua 1

  1. Se mixeaza toate ingredientele, mai putin untul, timp de 5-7 minute la o viteza medie, cu spiralele pentru aluat.
  2. Intre timp, se scoate untul si se lasa la temperatuta camerei 5 minute. Se taie cubulete si se adauga peste aluat continuandu-se framantarea cu mixerul. In scurt timp aluatul va inghiti tot untul.
  3. Se lasa intr-un vas acoperit la temperatura camerei 1 ora, dupa care se trece la frigider. Din ora in ora se scoate gazul din aluat, timp de 2-3 ore. Se lasa peste noapte la frigider.

Ziua 2

  1. Se imparte aluatul rece in doua parti egale. Se incepe lucrul cu prima parte in timp ce a doua ramane in frigider.
  2. Untul se imparte si el in doua bucati egale. Una din bucati se tine la rece.
  3. Intindem o foaie de aluat de 15x15cm. Intindem untul intre doua foi de copt pana ajunge sa aiba o dimensiune de aprox 3/4 din dimensiunea foii de aluat. ATENTIE: folositi unt cu un continut cat mai ridicat de grasime pentru a evita lipirea acestuia de foile de copt. Daca totusi se intampla, puneti foile de copt cu unt intre ele 10 min in congelator.
  4. Se pune untul in mijlocul aluatului, apoi se inchid cele patru colturi ale aluatului sub forma de plic. Se intinde aluatul pentru a obtine un dreptunghi (daca este nevoie, va puteti ajuta cu putina faina pentru a-l intinde mai bine), apoi se aduc lateralele catre centrul aluatului si se inchide precum o carte. Se pune aluatul 30 de minute in congelator.
  5. Se scoate din congelator, se intinde pe o suprafata presarata cu faina pe lungime si se impatureste ca o scrisoare, in trei: aduceti o parte ingusta pana la jumatatea aluatului, apoi cealalta parte ingusta aducati-o peste prima parte. Se da iarasi la congelator 30 de minute.
  6. Se repeta acesta operatiunea de impaturire si cu cealalta bucata de aluat de briosa pastrat in frigider.

Pentru umplutura:

  1. Se macina nucile si portocala confiata intr-un robot.
  2. Se incalzeste pe foc apa cu zaharul, si se lasa sa fiarba 2 minute. Se adauga peste nuci si se amesteca bine.
  3. Dupa ce se raceste se adauga esenta de vanilie si lichiorul de portocala.

Finisare:

  1. Se scoate aluatul din congelator. Se intind doua foi egale (apasati bine cu sucitorul caci aluatul este rece si destul de intarit).
  2. Se ung cu cumplutura de nuci, se ruleaza, se cresteaza cu un cutit trecut prin faina si se impletesc una in jurul celeilalte.
  3. Se lasa la crescut in forma de cozonac timp de 2 ore. Se incinge cuptorul la 180 de grade si se coc 45 de minute (faceti proba cu scobitoarea inainte de a scoate briosa din cuptor).

brioche-feuilletée-19

4 Comentarii Brioche feuilletée

  1. Vio

    Draga mea, ma faci praf cu retetele tale!
    Intai am facut brioche feuilletee, cu care ”am dat pe spate” toata suflarea din casa si acum…paine cu maia…mmmm.
    Sa vedem cat curaj am!
    Multumesc!

    Răspuns
    1. mirela

      Lucrurile nu sunt asa grele precum par :)…bucataria m-a invatat asta. Nu iti trebuie curaj sa o incerci ci doar organizare….si crede-ma rezultatul este super:paine usor acrisoara, cu stafide dulci si daca ii pui si cateva nuci o mananci goala!

      Răspuns

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Se pot utiliza următoarele etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>